theWitch

blogged on a true story

Hur ska man tänka kring veckopeng/månadspeng?

Att ge sina barn veckopeng eller månadspeng är ett bra sätt att börja lära dem mer om pengar och pengars värde. För att lära sig det på ett bra sätt så gäller det ju att de får egna pengar att ha till olika saker. Det ger barnen en grund för att kunna sköta sin ekonomi när de väl blir vuxna. Prata med ditt barn om vad som förväntas som motprestation till att de ska få en peng varje vecka eller månad. Ska de hjälpa till i hemmet, eller ska de spara undan en del av det som de får?

Låt barnen vara med och bestämma

Det är bra om du låter ditt barn själv bestämma över sin egen vecko-eller månadspeng. Det gör att de kan lära sig att hushålla med dem samt att de förstår pengars värde på ett bättre sätt. När de sedan blir äldre och kanske får högre summa, så är det bra om de får vara med och betala på vissa saker. Det kan vara att de ska betala för leksaker eller godis de själva vill ha. 

Uppmuntra gärna dina barn att spara en del av sina pengar. Själv bör du även göra det, ha ett sparande, men det kan vara bra att även investera en del av dem. Du kan göra det via trading till exempel. För dina barn är det bra att ha konkreta sparmål, för det gör det ofta roligare att spara. 

Hur mycket pengar ska barnen få?

I genomsnitt så får idag ett svenskt barn som är 7 år runt 25 kronor i veckan. Från 10 års ålder så är det vanligt att gå över till månadspeng. Från att de är 16 år så brukar de flesta få sitt egna studiebidrag.

Lär barnen om pengars värde

Det är bra att prata om pengar och ekonomi med dina barn. Om barn tidigt får prata om detta så lär de sig om ekonomi på ett bra sätt och det kommer att underlätta för dem då de blir äldre. Om ditt barn får ta ett ett lagom ansvar för en egen summa pengar samt lär sig spara regelbundet kommer han eller hon att  känna mindre oro och stress kring ekonomi. Dessa barn kommer inte heller tjata på dig som förälder om pengar.

Se även till att prata med barnen om vad olika saker kostar och att det kostar! Samt hur man gör för att tjäna pengar. En del barn tror ju dessvärre att det bara är att stoppa ett kort i automaten för att få pengar. Berätta även för ditt barn hur man gör en budget för att ha koll på hur mycket pengar man får in och hur mycket pengar som går ut.

Lär barnen om sparande

Ta tidigt upp med dina barn att det är viktigt att spara pengar. Ge gärna bra exempel som du själv gör när det gäller att spara pengar. Berätta att sparande måste man göra om man vill göra roliga saker, som att åka på resa eller köpa något man vill ha. Berätta även att ett sparande också gör att man klarar oväntade utgifter bättre och får en tryggare ekonomi.

1 Aug 2021

theWitch

© 2024 Thewitch.se. Alla rättigheter förbehållna.